Nota o książce
Książka przybliża właściwości lecznicze żurawiny w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe. Znajdziemy w niej receptury na sprawdzone domowe specyfiki z jej owoców zalecane przy różnych dolegliwościach oraz proste przepisy na zdrowe, oryginalne w smaku konfitury, galaretki, przeciery, sałatki, surówki, sosy do mięs i prawdziwy kisiel żurawinowy.
Owoce żurawiny to nie tylko ceniony od dawna lek na stan zapalny dróg moczowych czy pęcherza, ale także skutecznie broniący przed postępującą miażdżycą, nowotworami, zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD), depresją, syndromem chronicznego zmęczenia, próchnicą zębów. Stanowi również niezastąpiony środek poprawiający wydolność mózgu, ułatwiający odchudzanie, kompleksowe odtruwanie organizmu z toksyn, pomocny w przeziębieniu i grypie czy przy przeroście gruczołu krokowego (prostaty).
Zbigniew T. Nowak - znawca roślin leczniczych, od 30 lat popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, apiterapii i zdrowej diety. Autor ponad 50 książek (w tym wielu bestsellerów), ponad 1500 artykułów prasowych i kilkuset audycji radiowych o tej tematyce. Ekspert w popularnym programie „Pytanie na śniadanie” nadawanym w TVP2.