Wyjątkowe smaki Kujaw
Nota o książce
Niniejsza książka uchyla rąbka tajemnicy kuchni Kujaw. Kuchni wyjątkowej ze względu na walory smakowe i zdrowotne podawanych dań. Zawarte w niej porady zaczerpnięto od doświadczonych gospodyń, a umieszczone informacje o zawartości odżywczej i zdrowotnej prezentowanych dań zmieniają perspektywę postrzegania kuchni tradycyjnej jako nudnej, ciężkostrawnej i nieapetycznej. Stawiamy na stole kaczkę i gęś w różnych odsłonach smakowych (kaczka na miodzie, smażone kacze piersi z sosem grzybowym, smalec z gęsi domowej roboty). Proponujemy pożywne zupy (żur kujawski, szablok) i apetyczne desery (szary piernik, cukrówki). Mamy obiad jak u babci i tyko od nas zależy czy znajdziemy czas i chęci na powrot do tamtej kuchni. Smacznej i zdrowej, niewatpliwie wyjątkowej.