Nota o książce
Niezwykła publikacja, która zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Znajdziemy tu stare receptury na te najbardziej wyszukane potrawy, ale i na te najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boze Narodzenie i Wielkanoc.
Receptury klasztorne są w równiej mierze dla ciała, jak dla duszy. Jest to przede wszystkim wielka zasługa Jacka Kowalskiego, historyka sztuki, miłośnika kultury sarmackiej, pieśniarza i poety, ale także konesera staropolskiej kuchni i autora znakomitych programów telewizyjnych poświęconych kuchni klasztornej. To dzięki niemu i współpracującemu z nim ilustratorowi Piotrowi Łysakowskiemu powstała ta księga, która zachowuje piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane. Jest ona ozdobiona perełkami sarmackiego humoru i ciekawymi ilustracjami, które pozwalają się wczuć w nastrój towarzyszący starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów.
Przykładowe potrawy:
- Z klasztornej piwniczki: herbatówka, morelówka, likier kawowy bezbarwny, likier jarzębinowy, śliwowica;
- Z klasztornego rusztu: sztukamięs exkomunijna, bitki Zakonu Braci Dobrzyńskich, cynaderki święcone, udziec honorowy, indyk nadziany po grunwaldzku;
- Z klasztornego więcierza: śledzie pokutne, zupa po misjonarsku, uszka jezuickie, szczupak prałata, lin konwentualny;
- Z klasztornego pieca: baba rajska, pascha wielkanocna, placek s. Placydii, rogaliki tradycjonalistyczne, mazurek ostateczny;
- Z klasztornej spiżarni: kompot ojców duchownych, morele moralne, konfitura brzytewna, jarzębina św. Anzelma, sok mistyczny.