Rak i osłabienie układu odpornościowego
Nota o książce
Ta książka to źródło bezcennej wiedzy o tym, w jaki sposób się odżywiać i jaki tryb życia prowadzić, by cieszyć się trwałym zdrowiem, wzmocnić odporność i wygrać walkę z nowotworem. Dzięki niej można dowiedzieć się, jak odpowiednio wcześnie zdiagnozować stan zagrożenia nowotworem, tzw. „stan przednowotworowy” i jak mu przeciwdziałać poprzez terapię i zmianę nawyków.
Średniowieczna mniszka, św. Hildegarda z Bingen, której zalecenia zachwycają współczesnych dietetyków, w niezwykły sposób rozpoznawała przyczyny choroby nowotworowej, podczas gdy współcześni jej lekarze nie mieli o niej pojęcia. Potrafiła nazwać komórki odpowiedzialne za jej rozwój i bardzo szybko zdała sobie sprawę z tego, że główną przyczyną ich powstawania jest nie środowisko zewnętrzne człowieka, lecz nadmierny stres lub niewłaściwa dieta.