Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej | wydawnictwowam.pl
Deon.pl AMDG Katechizmy Darmowa dostawa
+48 12 629 32 60 Pn-Pt 8.00-16.00
Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej

Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej

Czyli o pokarmach, gotowaniu i jedzeniu w dawnych czasach (XVIII-I poł.XXw.)
książka
Anna Szylar, ks. Piotr Tylec

Nota o książce

Książka dwóch autorów: prof.dr hab. Anny Szylar i ks. dra Piotra Tylca, doskonale wpisuje się w obszar badawczy zakonnego i seminaryjnego życia codziennego, znacząco go uzupełniając. Autorzy z ogromnym znawstwem zagadnienia i doskonałą znajomością wykorzystanych źródeł rękopiśmiennych, drukowanych i uzupełniających je opracowań wprowadzają czytelnika w świat dawnych klasztorów i sandomierskiego seminarium dosłownie od kuchni. Pisząc o kuchni, o tym, co jedzono za klauzurą klasztoru panien benedyktynek sandomierskich i furtą seminaryjną, jakie temu towarzyszyły przepisy (konstytucje), co było dozwolone, a co zakazane obowiązującą regułą i statutami, kiedy można było nieco pofolgować, a kiedy było to niemożliwe. Prowadzona wartko narracja obu części tej niewielkiej, lecz jakże ciekawej i ważnej publikacji ukazuje jeden z aspektów codziennego życia jakim było pożywienie i jego przygotowanie, obok modlitwy i umartwienia jakże ważnego dla zdrowego funkcjonowania. 

Szczegółowe dane

Wydanie: 
pierwsze
Rok wydania: 
2023
Oprawa: 
miękka
Liczba stron: 
256
Wymiary: 
160x220 mm
Waga: 
0.53 kg
ISBN: 
978-83-8345-053-7
39,90 zł
cena det. za
egz.

Powiadom mnie o dostępności

Produkt chwilowo niedostępny
Koszty dostawySprawdź
powyżej 99 złod 0 zł
Pocztex10.50 zł
paczkomaty InPost10.50 zł
sklepy Żabka10.50 zł
kurier FedEx14.90 zł
wyślij jako prezent14.90 zł
odbiór osobisty0 zł
pliki do pobrania0 zł
prezenty
mando
outlet
obrazy