Nota o produkcie
100% Arabica typu Bourbon (ziarna typu Bourbon są dorodne, o okrągłym kształcie) z Rwandy
Cyondo - uprawiana na wysokości 2000 m, na żyznych glebach w regionie Rutsiro, w zachodniej części Rwandy. Dla arabiki to znakomite warunki. Bogate w minerały gleby i umiarkowane nasłonecznienie sprawiają, że w kawie uwidacznia się wyraźnie nuta czekolady, którą przełamuje pikantny akord chili. Zalecana do parzenia metodami ciśnieniowymi, jak i przelewowymi. Mocna w smaku, cieszy się dużą popularnością.
Kawa Arabica, wysokogatunkowa typu "Speciality" z Rwandy z aromatami naturalnymi pochodzącymi z gleby, na której rośnie kawa.
Wyrażenie “speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea&Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy.
Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.
Dochód ze sprzedaży kawy jest przeznaczony na projekty charytatywne i edukacyjne w Afryce.
Pomagamy krajom misyjnym już od 12 lat. Staramy się przy tym odczytywać "znaki czasu". Dostrzegliśmy, że obecnie już nie jest czas, żeby Afrykańczykom dawać przysłowiową "rybę", ani nawet "wędkę". Nadszedł czas, by kupować od nich "rybę", którą oni potrafią sobie złowić sami. Tą "rybą" jest kawa, herbata i unikatowe wyroby rękodzielnicze, które mieszkańcy krajów afrykańskich potrafią tworzyć z wdziękiem i maestrią, ukazując egzotykę i bogactwo kulturowe regionów, w których żyją.
Pallotyńska Fundacja Misyjna Salvatti.pl