Historie kuchenne
Nota o książce
Książka zawiera ogrom przepisów i porad kulinarnych opartych na tradycyjnej polskiej kuchni, której często smak i zapach pozostał już tylko jako wzruszające wspomnienie z dzieciństwa. Iluż z nas bowiem pokusi się o samodzielne zrobienie strudla, bajgiełek, zdrowotnych nalewek czy choćby makaronu, skoro szybciej i prościej można je kupić w postaci gotowych produktów.
Prezentowany zbiór przepisów pełen jest rodzinnych anegdot. Autorka dzieli się nastrojem minionych lat, jednocześnie mając nadzieję, że książka stanie się dla kogoś cennym towarzyszem w kulinarnych odkryciach. Jak pisze we Wstępie: „Kuchnia zawsze miała ogromne znaczenie w moim życiu. Była świadkiem wielu wydarzeń, które działy się nie tylko pośród naszych czterech ścian. W jakiś sposób mnie kształtowała i pomagała w wychowywaniu dzieci. Kleciła nasze małżeństwo i tworzącą się rodzinę, wpływała na przyjaźnie, ba, na nasze życie towarzyskie. Ubogacała je i budowała. Wszystkie dopiski, znaczki, podkreślenia, rysunki dzieci utrwalone na większości kartek z przepisami, zygzaczki wykonane rączkami moich małych dziewczynek, które zawsze mi asystowały, bardzo wiele dla mnie znaczą. Nie mogłam tego wszystkiego związać sznurkiem i napisać: „makulatura”. Dlatego powstała ta książka. Mam nadzieję, że Czytelnik – biorąc ją do ręki – zatrzyma się nad kolejnymi kartami z taką serdeczną uwagą, z jaką ja przeglądam zeszyty mojej Mamy. Jestem pewna, że wiele przy tym skorzysta, bo „Historie kuchenne” kryją w sobie całe mnóstwo starych domowych receptur i kulinarnych porad”.