Ból trawienia | wydawnictwowam.pl
Deon.pl AMDG Katechizmy Darmowa dostawa
+48 12 629 32 60 Pn-Pt 8.00-16.00
Ból trawienia  Diety w chorobach przewodu pokarmowego

Ból trawienia

Diety w chorobach przewodu pokarmowego
książka
Justyna Pardyka
wydawca: 
Wydawnictwo M
Ból trawienia  Diety w chorobach przewodu pokarmowego

Nota o książce

Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Chorobę refleksową diagnozuje się u ok. 20% populacji osób dorosłych. Chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Diagnozuje się ją u ok. 10% populacji, przy czym przyjmuje się, że zakażonych Helicobacter pylori, bakterią wywołującą zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, jest ponad połowa populacji dorosłych (w większości chorują oni bezobjawowo). Zespół jelita drażliwego (ZJD) diagnozuje się u ok. 20% populacji i choć nie ma danych mówiących o liczbie osób z przerostem flory bakteryjnej jelita (SIBO), to przyjąć można podobne statystyki. Tym bardziej że często osoby z ZJD nie są diagnozowane w kierunku SIBO, a co za tym idzie -– nie są skutecznie leczone.

Nie istnieje jedna dieta, która sprawdzi się u każdego. Niestety, a może właśnie przeciwnie? Ale gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, łagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość twojego życia. Zmiana nawyków żywieniowych, określenie produktów, które dobrze tolerujesz, to nie jest trudna droga, choć bywa długa. Książka „Ból jedzenia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego” pomoże ci przejść przez nią możliwie najszybciej i bezpiecznie.

Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Wskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane.

Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło ci się głównie z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.

Justyna Pardyka - członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Autorka bloga kulinarnego Kucharzyca.pl. Interesuje się zaburzeniami odżywiania, wpływem różnych diet na zdrowie człowieka, szczególnie w kontekście różnych trendów żywieniowych i poszukiwań „diety cud”. Zajmuje się również fotografią, zwłaszcza kulinarną. Jej działania można śledzić m.in. w mediach społecznościowych (@kucharzyca).

Szczegółowe dane

Wydanie: 
pierwsze
Rok wydania: 
2022
Oprawa: 
miękka
Liczba stron: 
304
Wymiary: 
165x220 mm
Waga: 
0.58 kg
ISBN: 
978-83-8043-792-0
54,90 zł
cena det. za
egz.
Zamów do 12.00 - wysyłka dziś
Darmowa dostawa od 99 zł
Produkt dostępny w magazynie
powyżej 99 złod 0 zł
Pocztex10.50 zł
paczkomaty InPost10.50 zł
kioski RUCH10.50 zł
sklepy Żabka10.50 zł
kurier FedEx14.90 zł
wyślij jako prezent14.90 zł
odbiór osobisty0 zł
pliki do pobrania0 zł
prezenty
mando
outlet
obrazy